KITEKINTŐ 1 - Hogy megy ez Amerikában?

KITEKINTŐ 1 - Hogy megy ez Amerikában?

Néha "belefutunk" az interneten egy - egy olyan cikkbe, melyben valósággal ijesztgetik az embereket az Amerikai Mobilház Parkokkal. Elhelyeznek egy 50 - 60 évvel ezelőtt, amerikai mobilház parkról készített fotót, és megjegyzik, hogy ugye Te sem akarod, hogy Magyarországon ilyen telepek jöjjenek létre!?! Nos, Mi sem szeretnénk, hogy 50 - 60 éves mobilházak árasszák el kis hazánkat, de a jelen és a valóság szerencsére teljesen más...  

Honnan és hogyan indult útjára?

A mobilház története valahol ott indul, ahol a lakókocsié, ám mára már nagyon távol kerültek egymástól méretüket, berendezésüket, illetve felszereltségüket tekintve, valamint nem csak nyaralónak, hétvégi háznak, hanem ideiglenes, vagy akár állandó otthonnak is használják őket. A mobilház telepítését követő „kozmetikázás” ugyan elrejti, de a mobilháznak ugyanúgy, mint a lakókocsinak mindvégig megmarad az alváza, vonóhorga, és a kerekek sem kerülnek le róla.

Az Amerikai Egyesült Államokban a lakókocsik elterjedése, a tömeges autós közúti közlekedés elindulásának korai időszakára vezethető vissza, és főként kempingekben használták őket, illetve hosszabb utazásoknál, kirándulásoknál. A mobilházakat eleinte, és elsősorban azon személyek részére kezdték el gyártani, akiknek fontos volt a mobilitás életmódjukból, munkájukból adódóan. Később azonban, az 1950-es évektől elsősorban olcsó lakásként kezdtek elterjedni, és sok esetben a mobilitását megszüntetve, betonalapokra helyezték őket. Ezzel párhuzamosan a méretük is egyre nőtt, és hamarosan a „mobil otthon” nevet kapták.

Ezután egyre jobban és jobban elhatárolták a lakókocsikat a mobilházaktól, egyre nagyobb és nagyobb különbségeket alakítottak ki közöttük, külön kategóriává váltak. Még a lakókocsikat továbbra is lehetett vontatni kocsi után akasztva a közúton, a mobilházakat már nem. Sem méretük, sem pedig műszaki adottságaik nem tették már lehetővé. A többségüket már csak speciális kamionokkal rendelkező cégek tudták egyik helyről a másikra átszállítani / átvontatni, de ők is csak egyedi feltételeknek megfelelve. Az 1960-as évek végére, 1970-es évek elejére a mobilházak „mozgatása” – főként méretüknek és súlyuknak köszönhetően – elég körülményessé vált.

Jelen - gyakorlat, jogi háttér

Napjainkban ezeket a mobil otthonokat, már nem igen szállítgatják egyik helyről a másikra, általában véglegesen azon a helyen maradnak, ahová a gyártócég kiszállítja. Az USA legtöbb államában a mobil otthonokat saját tulajdonú ingóságnak tekintik, és e szerint is adóztatják meg, amennyiben a kerekei rajta maradnak. Csak akkor számít ingatlannak, ha telepítésnél véglegesen rögzítik, a vonóhorgot, a tengelyt, kerekeit leszerelik.

Szerinted is korrekt?

Az Amerikai Egyesült Államokban azok az emberek választják otthonuknak a mobilházat, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy nagyobb értékű, hagyományos építésű ingatlant vásároljanak meg maguknak, vagy akik nem szeretnék elkötelezni magukat szinte egy életre egy hosszútávú, nagyobb összeg fejében, mert egy mobilház nyújtotta kényelem is tökéletesen megfelel igényeiknek (itt megjegyeznénk, hogy már szinte minden megtalálható benne, ami egy hagyományos családi házban van), illetve azokban az esetekben is mellette döntenek sokszor, amikor otthonuktól távol kell éljenek hosszabb ideig, de nem szeretnének albérletre kidobni havonta egy csomó pénzt.

Napjaink mobil otthonai az Amerikai Egyesült Államokban

Nem is olyan rosszak, ugye?

Finanszírozás

Hasonló feltételekkel lehet hitelre megvásárolni egy mobilházat, mint egy gépjárművet, tehát jóval rövidebb egy mobil otthonos hitelnél a futamidő, illetve lényegesen magasabb a kamatláb, mint egy hagyományos építésű ingatlannál, de az ára is jelentősen alacsonyabb...

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code