KITEKINTŐ 2 - Hogy megy ez Angliában?

KITEKINTŐ 2 - Hogy megy ez Angliában?

Általában "egy kalap alá veszik" az amerikai és angol mobilházakat, összemossák őket itt - ott, ilyen - olyan cikkekben, pedig nagyon is nagy eltérés van közöttük.

Különbségek

Az Egyesült Királyságban, azaz Angliában a mobilházat szintén speciális felépítményű kamionnal szállítják a helyszínre, a tengely és kerekek akkor kapnak jelentősebb szerepet, amikor a kamionra felhúzzák, illetve kamionról leengedik, valamint a helyszínen, a telken belüli mozgatásnál, amikor traktorral, vagy terepjáróval a fogadóhelyre tolják / vontatják. Az angol mobilházak többsége azonban lényegesen kisebb, mint az amerikaiak, és szerkezeti felépítésük, beltéri kialakításuk, külső megjelenésük, felszereltségük is „némileg” eltérő.

Angliában is gyártanak elképesztő méretű, minden igényt kielégítő, igazán fényűző, luxusos mobil otthonokat, de azok mérete sem haladja meg a 20 x 6.8 métert, beltere sem magasabb, mint 3 méter.

Napjaink mobil otthonai az Egyesült Királyságban...

Tények...

Jelenleg Angliában a használatban lévő mobilházak többsége 3 és 3.7 méter széles, ritkábban előfordulnak a 4 és 4.3 méter szélességűek. A duplaszéles-, 5 és 6, valamint 6.8 méter széles mobil otthonokból csak kevés van, és csak nagyon ritkán, kivételes esetekben szállítgatják őket, ellentétben kisebb testvéreikkel...

Az angol mobilházak – az esetek többségében - évekig állnak egy – egy telken, mobilház-parkban, de az amerikai rokonaikkal ellentétben, őket mindjárt – mindjárt szállítgatják, így ennek megfelelően vannak megtervezve, kialakítva és megépítve. Angliában a mobilházak jogilag lakókocsi kategóriába tartoznak, bár felszereltségüket, megjelenésüket tekintve sok esetben olyanok, mint egy kisebb családi ház, otthon.

A mobilházak szállításához professzionális kamionokkal rendelkeznek, és sokkal kedvezőbb feltételek mellett szállíthatják őket, mint bárhol máshol Európában. Csak egy egyszerű példával élve, ameddig Európa más részén egy adott méretnél kötelező beállítani szakkísérő autót a mobilházat szállító kamion mellé, és kizárólag annak az országnak a szakkíséretét lehet igénybe venni, ahol éppen halad a kamion, addig Angliában 3.7 m szélesség esetén, csak egy saját autós kíséretre köteleznek különösebb engedélyek nélkül. Egy bizonyos méret felett például Hollandiától errefelé, rendőri felvezetés nélkül nem is engednek közlekedni a mobilházakkal, de számtalan különbséget megemlíthetnénk még. 4.3 méter szélességig egy darabban-, az 5 méternél szélesebb, duplaszéles modelleket azonban két darabban szállítják, és a helyszínen illesztik össze (vezetékek, bútorok szintén benne vannak).

Egy angol mobilház általában 6 – 8 fő részére biztosít szálláshelyet a 2 – 3 hálószobájával, illetve a nappalijába beépített, pótággyá alakítható ülőgarnitúrájával. A három évszakos, nyaralóként használt, olcsóbb variációk mellett megtalálhatók az extra szigeteléssel, hőszigetelt nyílászárókkal, (központi) fűtéssel felszerelt, egész éves hétvégi házként, otthonként funkcionáló, négy évszakos drágább modellek is. A külső burkolatuk szinterezett alumínium, mely biztosítja a korrózió mentességet, de egyes modelleknél előfordul, hogy speciális műanyag paneleket használnak (pl. Canexel). Néhány gyárnál kérhető faburkolat, de azzal tisztában kell lenni, hogy az csak akkor marad szép, ha rendszeresen kezelve van.

Napjaink Mobilházai az Egyesült Királyságban...

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code